Våra hälsotester

Blodprov, avföringsprov och fysiska undersökningar.
Välj fritt bland alla tester - mixa och matcha hur du vill.

Beställ online och ta provet när det passar dig.

Blodprov

Hälsokontroll (35 markörer)

Pris: 1395kr

Hälsokontroll innehåller 35 markörer som ger dig en god blick över din hälsa.

 

Hälsokontroll Bas (18 markörer)

Pris: 699kr

Hälsokontroll Bas innehåller 18 markörer som analyserar blodet, levern, njurarna, blodsockret, blodfetterna, och järnet.

 

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Information om provtagningen

0 timmar

Fasta i minst 4 timmar innan provtagningen.

0 på morgonen

Genomför provtagningen senast kl. 10 på morgonen.

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och med beställningsdatumet.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Fysiskt prov

Avföringsprov Hb

Pris: 395kr

Avföringsprovet mäter blod i avföringen och kan ge underlag för vidare utredning av tjocktarmscancer samt inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). Avföringsprovet är ett fysiskt prov. Vid köp skickas ett provtagningskit hem till dig.

 

Köp Beställ Fecesprov Faecesprov Avföringsprov Skickas hem Hemtest Blod i avföringen prov test koloncancer kolonrektumcancer Läs mer om humant avföringsprov fecesprov faecesprov. Undersök blod i avföringen, enkelt test som utförs hemma. Skicka tillbaka för analys. Hemtest. Mät risken för koloncancer.

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Provet utförs hemma enligt enkla och tydliga instruktioner.

Om du har frågor kan du kontakta oss via chatten eller på mail.

Enskilda blodprov

CA-125 (ovarialcancer)

Pris: 495 kr

CA-125 är en tumörmarkör där en förhöjd nivå i blodet kan tyda på ovarialcancer. Ovarialcancer är ett samlingsnamn för elakartade tumörer som utgår från äggstockarna eller dess närliggande strukturer.

 

Köp blodprov cancermarkör CA-125Läs mer om cancermarkör CA-125

CA-19-9 (kolon-rektumcancer)

Pris: 495 kr

En förhöjd nivå av CA-19-9 kan tyda på en tumör vid kolon-rektum och ventrikel.

 

cancermarkör smolab blodprov cancertest cancertest cancermarkör blodprov test

CEA (koloncancer)

Pris: 495 kr

CEA anses vara en tillförlitlig markör för koloncancer (tjocktarmscancer). Alla cancerpatienter har dock inte förhöjt CEA, utan detta är individuellt.  För de patienter med förhöjning är CEA en bra markör för uppföljning av behandling.

 

cea koloncancer tjocktarmscancer test blodprov cancertest cancerprov kolonrektum kolonrektalcancer rektalcancersmolab cancerprov cancermarkör

CA-15-3 (bröstcancer)

Pris: 295kr

Cancerantigen 15-3 (CA 15-3) är ett protein som produceras av normala bröstceller. Hos många personer med en cancertumör i bröstet finns ofta en ökad produktion av CA 15-3.

 

bröstcancertest bröstcancerprov ca-15-3 cancermarkör blodprov smolab cancertest cancerprov bröstcancercancerantigen prov smolab test blodprov

STHLM3-test / Stockholm3-test (prostatacancer)

Pris: 2990 kr

STHLM3-testet, utvecklat av Karolinska Institutet, är bättre på att hitta farliga prostatacancerformer än dagens diagnostik med PSA. Provet kombinerar 5 olika proteinmarkörer och baseras på över 100 genetiska markörer och kliniska data. Läs mer här.

 

  • OBS! Vi tillhandahåller innan provtagning enligt riktlinjer från Socialstyrelsen en skrift om för- och nackdelar med att kontrollera sitt PSA.
  • OBS! Detta testet kan endast tas på provtagningsplatser som drivs av Unilabs och Medical.

 

sthlm3 stockholm3 test blodprov smolabstockholm3 sthlm3 prostatatest prostatacancertest cancertest prostataprov prostata smolab sthlm3test blodprov

PSA (prostatacancer)

Pris: 295 kr

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett protein som främst produceras av celler i prostatan, en liten körtel som omger urinröret hos män och producerar en vätska. Cancer och inflammation kan öka mängden PSA i blodet. Detta test mäter mängden PSA i blodet som kan indikera eventuell prostatacancer.

 

  • OBS! Vi tillhandahåller innan provtagning enligt riktlinjer från Socialstyrelsen en skrift om för- och nackdelar med att kontrollera sitt PSA.

 

psa test psatest blodprov prostataprostatacancer test

PSA fritt/total/kvot (prostatacancer)

Pris: 445kr

Prostataspecifikt antigen (PSA) är ett protein som produceras främst av celler i prostata, en liten körtel som omger urinröret hos män och producerar en vätska. Detta test mäter mängden PSA i blodet.

 

Kvoten kan hjälpa till och ge en vägledning till om ett högt PSA-värde är orsakat av en cancer eller av en godartad prostataförstoring. Ju högre PSA-kvoten är desto högre är chansen att det är godartat och inte cancer.

 

  • OBS! Vi tillhandahåller innan provtagning enligt riktlinjer från Socialstyrelsen en skrift om för- och nackdelar med att kontrollera sitt PSA.

 

psa kvot

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

OBS!

En cancermarkör är aldrig en garanti för att upptäcka cancer utan skall ses som komplement till övriga undersökningar.

Remissens giltighetstid

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och med beställningsdatum.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Blodprovspaket

Sköldkörteltest (3 markörer)

Pris: 440kr

Sköldkörteltestet innehåller 3 markörer för sköldkörteln och ger en god bild av sköldkörtelns funktion.

 

Sköldkörteltest, mät dina sköldkörtelhormoner trijodtyronin och tyroxin. TSH, T4 och T3. Undersök om du har sköldkörtelrubbning, underfunktion eller överfunktion. Hypotyreos och hypertyreos. Sköldkörteltest, tyroidea.Läs mer om Smolabs sköldkörteltest via blodprov.

Östrogen- och progesterontest

Pris: 450kr

Östrogen och progesteron är två kvinnliga hormoner som reglerar kvinnans menstruationscykel och fertilitet.

 

Köp Beställ Östrogen och Progesteron blodprov test på Smolab. Undersök dina hormoner. Hormontest via blodprov. Kvinnohälsa Hormonhälsa.Läs mer om Östrogen och Progesteron och hur dessa hormoner kan påverka hälsan. Hormonhälsa. Hormonbalans.

Enskilda blodprover

Testosteron

Pris: 330kr

Testosteron är ett så kallat manligt könshormon, men finns även hos kvinnor i låg halt. Hormonets funktion är att utveckla mannens yttre och inre könsorgan. Det reglerar också muskelmassa och sexlusten hos män.

Kan med fördel kombineras med: Blodstatus, SHBG, LH och PSA/STHLM-3.

 

Köp Beställ Testosterontest via blodprov. Mät dina testosteronnivåer. Hormonhälsa. Hur påverkar dina hormoner din hälsa? Testosteron. Läs mer om hur testosteron påverkar din hälsa. Testosterontest på Smolab.

Graviditetstest - hCG, humant koriongonadotropin (graviditetshormon)

Pris: 225kr

För dig som vill ha ett mer tillförlitligt graviditetstest via blodprov. Testet mäter den exakta mängden hCG i blodet för att bekräfta en graviditet i ett tidigt skede eller följa fosterutvecklingen fram till vecka 7.

 

Köp graviditetstest blodprov. Beställ hCG test. Testa om du är gravid tidigt! Få snabbt svar på Smolab.Läs mer om graviditetstest via blodprov på Smolab. Mät hCG i blodet. Tillförlitligt och säkert!

Progesteron

Pris: 320kr

Progesteron är ett endogent steroid- och progestogen könshormon som är involverat i menstruationscykeln, graviditeten och embryogenesen hos människor.

 

Köp progesterontest via blodprov på Smolab. Progesteron blodprov, undersök progesteronbrist. Fertilitetsutredning.Läs mer om hormonet progesteron. Gör ett progesterontest genom blodprov. Hormonhälsa fertilitet fertilitetsutredning hormon balans.

Östrogen (Östradiol)

Pris: 320kr

Östrogen (Östradiol) är ett steroidhormon och är det främsta kvinnliga könshormonet. Det är inblandat i reglering av östrogen och kvinnliga menstruella reproduktionscykler.

 

Köp Beställ östrogentest på Smolab. Östrogenprov blodprov.Läs mer om östrogen och hur det påverkar din hälsa. Undersök om du har östrogenbrist med östrogentest på Smolab. Hormonhälsa hormontest.

TSH, tyroideastimulerande hormon / tyreotropin (sköldkörtelhormon)

Pris: 245kr

Testet mäter sköldkörtelhormonet TSH, även kallat tyreotropin i blodet. TSH-nivåer som är för höga eller för låga kan indikera att din sköldkörtel fungerar inte korrekt.

 

Köp Beställ TSH tyroideastimulerande hormon. Undersök din sköldkörtel. Sköldkörteltest via blodprov på Smolab.

T3, trijodtyronin (sköldkörtelhormon)

Pris: 245kr

Ett T3-test görs normalt om man misstänker ett problem med sin sköldkörtel. Symtom kan vara svaghet och trötthet, sömnsvårigheter,
ökad känslighet mot värme eller kyla, viktförändring, torra, irriterade, puffiga eller utbuktande ögon, håravfall, handskakningar samt ökad hjärtrytm.

 

Köp Beställ T3 blodprov test. Testa ditt sköldkörtelhormon via blodprov på Smolab. Sköldkörtelproblem, sköldkörtelrubbning. Hormonhälsa.

T4, tyroxin (sköldkörtelhormon)

Pris: 245kr

Detta test utförs vid misstanke om en sköldkörtelrubbning. Symtom på detta kan vara ögonproblem som torrhet, håravfall, handskakningar, samt förändringar i hjärtfrekvensen och blodtrycket.

 

Köp Beställ T4 test via blodprov på Smolab. Undersök ditt sköldkörtelhormon och se om du lider av brist eller har för mycket. Sköldkörtelrubbning. Hormonhälsa. Sköldkörteltest.

TPO-ak, tyroideaperoxidasantikroppar

Pris: 445kr

TPO-ak står för tyreoperoxidasantikroppar, som är autoantikroppar mot tyreoidean (sköldkörteln). Det är en markör för autoimmunitet som finns hos ungefär 90% av alla som har hypotyreos (Hashimotos tyreiodit).

 

TPO-ak kan påvisa en uttalad hypotyreos, men även en lätt och “subklinisk”.

 

Köp TPOak test på Smolab. Antikroppar mot sköldkörteln.

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Riktlinjer vid provtagning av östrogen och progesteron

Du bör du ej äta p-piller.

Provtagningen ska ske dag 21 i menstruationscykeln (lutealfas).

0 minuter

För att undvika att korttidsstress påverkar ditt provresultat bör du sitta ned i lugn och ro i minst en kvart innan provtagningen sker.

0 dagar

Om syftet med provet är att göra en fertilitetsutredning ska provet tas dag 21 i menstruationscykeln (lutealfas) för att se om ägglossningen har skett. Genom att ta testet vid lutealfas ser man om det sker en faktisk ägglossning eller om menscykeln är anovulatorisk (utan ägglossning).

Remissens giltighetstid

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och med beställningsdatumet.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Blodprovspaket

Vitamin- och mineralpaketet (16 markörer)

Pris: 890kr

Näringspaketet med flera olika vitaminer och mineraler passar dig som vill utesluta näringsbrist. Testet innehåller markör för magnesium, folat, järn, järndepå (ferritin) D-vitamin, B12, folat, zink, homocystein samt blodstatus.

 

Köp Beställ vitamin- och mineraltest via blodprov på Smolab. Mät dina vitaminer mineraler genom blodprov. Undersök om du har näringsbrist - vitaminbrist, mineralbrist.Läs mer om vitamin- och mineraltestet på Smolab. Gör en undersökning på olika vitaminer. Har du tillräckligt? Se om du lider av näringsbrist, vitaminbrist eller mineralbrist, ex. järnbrist, folatbrist, magnesiumbrist.

Enskilda blodprover

Vitamin D-25-OH

Pris: 450kr

D-vitamin är en grupp av fettlösliga steroider som är nödvändiga för att bibehålla normala nivåer av kalcium, magnesium och fosfat. Vitaminet är en av de viktigaste steroiderna för människor.

Om du skulle vilja ta reda på om ditt värde ligger inom referensintervallet för vitaminet kan du ta detta testet.

Läs mer här om hur du får i dig D-vitamin.

 

Beställ D-vitamintest blodprov på Smolab. Kolla D-vitamin med blodprov, enkelt och snabbt! D-vitamin eller vitamin D. Brist kan ge depression, särskilt på hösten och vintern när det är mörkt.Läs mer om D-vitamintest via blodprov på Smolab. Mät din D-vitaminnivå i blodet. Se om du har D-vitaminbrist, brist på vitamin D.

Vitamin B12 (Kobalamin)

Pris: 350kr

Vitamin B12, även kallad kobalamin, är viktigt för nervsystemets funktion och bildandet av blodkroppar. Kroppen kan själv inte producera vitaminet, utan måste få i sig det via kosten. Detta testet passar dig som vill undersöka om du får i dig tillräckligt med B12 via kosten.

 

Kombineras med fördel med Ferritin, Järn, Blodstatus och Folat.

 

Vitamin B12-test via blodprov på Smolab. Testa vitamin B12. Se om du har B12-brist, som kan leda till anemi eller blodbrist.Läs mer om vitamin B-12 (kobalamin) och se om har en vitamin B12-brist som kan leda till blodbrist, anemi. B12 finns i kött och animalisk föda. Om du är vegan, vegetarian, äter vegansk mat eller vegetarisk mat ofta har du större risk att få vitamin B12-brist.

Folat

Pris: 350kr

Folat, finns också i form av folsyra, behövs för nybildningen av röda blodkroppar och celler. Folatbrist kan leda till anemi (blodbrist).

Kombineras med fördel med Järn, Ferritin, Blodstatus och B12.

 

Folattest via blodprov. Folatbrist, mät din folat.Folattest på Smolab. Folat test blodprov folatbrist kvinna.

Zink

Pris: 290kr

Zink är en mineral som ingår i kroppens hundratals enzymer. Mineralen är viktig för immunsystemet, där kan brist leda till försämrat immunförsvar.

För att få reda på om kosten ger någon effekt på din zinknivå eller om du känner symtom och misstänker zinkbrist kan du ta detta testet.

 

Zinktest via blodprov. Mät zink med blodprov. Undersök zinkbrist.Zink Smolab zinktest blodprov zinkbrist vegan vegetarian vegansk vegetarisk

Magnesium

Pris: 195kr

Magnesium är en mineral där den fysiologiska funktionen är en del av proteinproduktionen, kalciumomsättningen, och nervsystemet. Muskelkramp, sömnsvårigheter, högt blodtryck, sötsug eller ångest kan tyda på magnesiumbrist.

Detta test passar dig som vill ta reda på om du lider av brist eller vill undersöka om dina värden har ökat efter en kostomläggning.

 

Magnesiumtest. Testa magnesium med blodprov på Smolab. Se om du har magnesiumbrist.

Homocystein

Pris: 295kr

Homocystein kan visa om du har en B-vitaminbrist orsakad av för låga nivåer av vitamin B12 (kobalamin), B6 (pyridoxin) eller B9 (folat), då homocysteinnivåerna ökar vid en eventuell brist. Homocystein kan även testas för att avgöra om du har ökad risk för hjärtinfarkt, stroke eller för att diagnostisera en sällsynt ärftlig sjukdom.

 

Järn

Pris: 195kr

Järn är en mineral som är central i flera biologiska områden: syretransport, andningskedjan, DNA-syntes, kofaktorer, och enzymer. I princip alla kroppens celler behöver järn.

Järnbrist är den vanligaste mineralbristen vilket kan undvikas genom att se till att behovet tillgodoses.

 

Kombineras med fördel med Blodstatus, Ferritin och Järn.

 

Köp beställ järntest Järntest via blodprov. Järnbrist, järnbristtest på Smolab.

Ferritin

Pris: 290kr

Ferritin är ett mått på kroppens järndepå som kan mätas i blodet. Testet kan visa om du har eller riskerar järnbrist.

Ferritin kombineras med fördel med Blodstatus och Järn.

 

Ferritintest ferritin järnförråd järnförrådtest anemi anemitest blodbrist järnbrist järnbristtest via blodprov SmolabFerritintest via blodprov på Smolab.

Transferrin (TIBC)

Pris: 245kr

Transferrin (järnmättnad) är ett transportprotein som kan binda och frigöra järn intracellulärt.

Transferrin är ett mått som ofta används vid utredning av järnstatus. Måttet räknas fram ur värdena för järn och transferrin, TIBC (Total iron-binding capacity).

Testet kombineras med fördel med Järntestet och Ferritin. Vid järnbrist är järn lågt och TIBC högt.

 

Transferrinmättnad (Järnmättnad)

Pris: 195kr

Transferrinmättnad används framförallt vid utredning av järnbrist, men även för att se om man har järnöverskott.

 

Kalcium

Pris: 195kr

Kalcium är en livsnödvändig mineral som ingår i skelett, tänder och nervfunktion. Testet visar kalciumnivån i blodet, som normalt är strikt reglerat. Avvikelser innebär att kalciumnivåerna är antingen för låga eller för höga.

Detta blodprov hjälper till diagnostisera sjukdomar som påverkar ben, hjärta, nerver, njurar och andra organ.

 

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Riktlinjer vid provtagning av järn

0 timmar

Du bör ha fastat i minst 4 timmar innan provtagningen. Du kan dricka vatten.

0 på morgonen

Provet bör tas mellan kl- 7-10 på morgonen för mest tillförlitligt resultat.

Remissens giltighetstid

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och med beställningsdatum.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Blodprovspaket

Hjärt- och kärltestet

Pris: 495kr

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Sjukdomen är livsstilsrelaterad och orsakas av fysisk inaktivitet, dålig sömn, rökning samt ohälsosamma kostvanor. Testet kan visa om du ligger i riskgruppen för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Köp hjärt- och kärltestet på Smolab. Blodprov. Mät ditt HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, kolesterol, triglycerider, Apo B, Apo A1, Apo kvot, blodfetterHjärt- och kärltest, testa din hjärtfunktion och dina kärl via blodprov på Smolab. Hjärt- och kärlsjukdom är en livsstilssjukdom som påverkas av kost, rökning, fysisk inaktivitet (stillasittande).

Blodsockertestet

Pris: 395kr

Testet mäter ditt blodsockervärde, samt långtidsblodsocker och kan visa om du ligger i riskgruppen för att utveckla diabetes typ 2. Diabetes typ 2 är en livsstilsrelaterad sjukdom.

 

Beställ blodsockertestet, diabetestestet. Undersök om du har pre-diabetes eller diabetes,Blodsockertest, diabetes blodprov test, diabetestest, högt blodsocker, diabetesbehandling HbA1c, långtidsblodsocker, glukos, blodsockervärde

Insulin- och blodsockertestet

Pris: 595kr

Testet mäter hur väl din insulinproduktion fungerar samt ditt blodsockervärde och långtidsblodsocker.

 

Insulin och blodsockertest. Mät din insulinproduktion, långtidsblodsocker, och blodsockervärde. IGF-1, C-peptid, Glukos och HbA1c ingår. Diabetes ökar risken för andra livsstilssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Enskilda blodprov

HDL-kolesterol

Pris: 175kr

Testet mäter mängden HDL-kolesterol i blodet, vilket anses vara det goda kolesterolet, som tar hand om kolesterolöverskott.

Testet tas med fördel i samband med LDL-kolesterol.

 

Köp HDL-kolesteroltestet. Mät ditt goda kolesterol - HDL. Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.Gör en uppföljning eller mät ditt HDL-kolesterol, goda kolesterolet. Ett högt HDL-kolesterolvärde är bra.

LDL-kolesterol

Pris: 175kr

Testet mäter mängden LDL-kolesterol i blodet, vilket anses vara det onda kolesterolet som ger upphov till hjärt- och kärlsjukdom vid förhöjda nivåer.

Testet tas med fördel i samband med HDL-kolesterol.

 

LDL-kolesteroltestet, mät det onda kolesterolet. Ett högt värde betyder ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.LDL-kolesterol test via blodprov på Smolab. Billigt, och snabba provsvar.

Apo A1 (Apolipoprotein A1)

Pris: 245kr

Detta test görs för att bedöma den eventuella risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Apolipoprotein A1 (Apo A1) kan jämföras med det goda HDL-kolesterolet.

 

Apo A1-test via blodprov på Smolab. Blodfettstest, mäter blodfetter.Mät ditt Apo A1 i blodet. Blodprov Smolab. Blodfetter.

Apo B (Apolipoprotein B)

Pris: 245kr

Apolipoprotein B (Apo B) kan jämföras med det onda LDL-kolesterolet. Detta test görs för att bedöma den eventuella risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Apo B-test via blodprov. Mät dina blodfetter. Apo B är som det onda kolesterolet.Apo B-test blodprov test

Lipoprotein (a)

Pris: 295kr

Lipoprotein (a) är transportmolekyler för triglycerider i blodet (blodfetter). Det finns olika typer av lipoproteiner: LDL, HDL, IDL, VLDL och kylomikroner, varav lipoprotein (a) utgörs av LDL.

Testet används för att utreda risken för genetiska anlag för kardiovaskulär sjukdom, där höga nivåer innebär en risk för hjärt- och kärlsjukdom. Lipoprotein (a) visar inget om livsstilsfaktorers påverkan.

 

Lipoprotein a-test blodprov på Smolab. Blodfetter.Lipoprotein a-test

Kreatinkinas (CK)

Pris: 295kr

Kreatinkinas (CK) är ett enzym som har en central roll i skelettmuskulatur och hjärtats vävnad. Kreatin i form av kosttillskott är populärt i idrott- och träningssammanhang, på grund av dess prestationshöjande effekt.

 

Testet används främst för att utvärdera hjärtmuskelskada. Enzymet är även kraftigt förhöjt vid alla typer av muskulär dystrofi och förhöjda värden kan ses långt innan kliniska symtom uppkommer.

 

Det finns olika typer av CK, men detta provet mäter det totala värdet av samtliga typer och kan ej särskiljas mellan dem.

 

Kreatinkinastest blodprov SmolabKreatinkinastest blodprov Smolab

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Blodprovspaket

Blod- och immunförsvarstest (14 markörer)

Pris: 395kr

Testet mäter blodstatusen samt olika B-celler (leukocyter, neutrofila granulocyter, lymfocyter, monocyter, eosinofila granulocyter och basofila granulocyter) som ingår i immunförsvaret.

 

Detta paketet passar dig som vill få en bild av dina blodvärden och din kropps immunförsvar.

 

Blod- och immunförsvarstest. Immunceller immunförsvar test blodprov blodstatus blodkoll

Blodstatus (8 markörer)

Pris: 295kr

Innehåller Hb, MCV, MCH, MCHC, EVF, LPK, EVF, och TPK som ger dig en bild över samtliga blodkroppar: röda blodkroppar (erytrocyter), blodplättar (trombocyter), vita blodkroppar (leukocyter) samt blodvärde.

 

Det analyserar även hematokriten, erytrocytvolymfraktionen, medelcellvolymen, hemoglobinmassan och hemoglobinmassakoncentrationen.

 

Blodstatustest blodprovBlodstatus, blodkoll, blodbrist, anemi, leukocyter, röda blodplättar, vita blodkroppar, immunförsvar

Enskilda blodprov

HIV (humant immunbristvirus)

Pris: 295kr

HIV är ett virus som kan överföras mellan människor och eventuellt utvecklas till AIDS om immunförsvaret blir tillräckligt försvagat av HIV-infektionen.

 

Testet kan visa om du har en HIV-infektion.

 

Behandling mot HIV i ett tidigt skede kan idag förhindra skador på immunförsvaret och att patienten ej drabbas av komplikationer eller en förkortad livslängd.

 

HIV test

CRP (snabbsänka)

Pris: 245kr

CRP – C-reaktivt protein, även kallat snabbsänkan mäter inflammationsgraden via blodet genom ett litet stick i fingret.

 

CRP-nivån reagerar snabbt på inflammation eller infektion och går sedan ned snabbt vid normaliserat tillstånd, vilket gör att inflammationsprocessen i kroppen kan följas enkelt för att avgöra om en behandlingsinsats är effektiv.

 

CRP-test, mäta inflammation blodprov, snabbsänka test CRP blodprov, stick i fingret

CRP (högkänslig)

Pris: 345kr

CRP – C-reaktivt protein, även kallat snabbsänkan mäter inflammationsgraden via blodet genom ett litet stick i fingret.

 

CRP (högkänslig) kan mäta låggradig inflammation.

 

CRP högkänslig blodprov inflammationlåggradig kronisk inflammation CRP blodprov test

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Remissens giltighetstid

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och beställningsdatum.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Blodprovspaket

Matallergi (jordnöt, mjölk, äggvita, sojaböna, vete)

Pris: 2195kr

Misstänker du allergi mot jordnötter, komjölk, äggvita, sojaböna eller vete? Då kan du ta detta testet för att undersöka om dina symtom beror på en eventuell matallergi mot dessa ämnen.

 

OBS. Komjölksallergi är inte detsamma som laktosintolerans. Veteallergi är inte samma som glutenintolerans.

 

Allergi mot nötter, jordnöt, sojaböna, mjölk, vete, ägg, mjölk. MjölkproteinallergiMatallergitest blodprov Smolab

Enskilda blodprov

Glutenintoleranstest

Pris: 895kr

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Hos personer med intolerans mot gluten gör glutenproteinet att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att viktnedgång, men symtomen kan variera från person till person. Glutenintolerans varar hela livet, men genom en glutenfri kost kan man leva utan besvär.

 

Glutenallergitest glutenintoleranstest glutentestGlutentest blodprov glutenallergi celiaki glutenintolerans glutenintoleranstest

Laktosintoleranstest

Pris: 895kr

Vid laktosintolerans har kroppen en minskad förmåga att ta upp laktos det vill säga mjölksocker från maten. Det beror på att tarmslemhinnan producerar en lägre nivå av enzymet, laktas, som bryter ned mjölksockret. Med en sänkt nivå av laktas kommer mjölksockret istället att hamna i tjocktarmen brytas ned av bakterier, vilket kan ge upphov till smärtor, diarréer och gasbildning.

 

Laktosintoleranstest laktosintolerant tål ej laktos mjölk mejeri mejeriprodukter laktos galaktos mjölksocker kolhydrater uppblåst uppsvälld diarréLaktosintoleranstest blodprov laktostest mjölk

Jordnötsallergi

Pris: 295kr

Jordnötsallergi är den vanligaste formen av matallergi hos barn. Oftast är allergin livslång, men vissa har utvecklat tolerans med tiden. Testet undersöker allergenspecifikt IgE mot jordnötter och kan visa om du har antikroppar mot jordnötter.

 

Nötallergitest jordnötsallergi IgE antikroppar allergi jordnötter Jordnötsallergitest Smolab blodprovJordnötsallergitest blodprov allergi mot jordnötter blodprov

Mandelallergi

Pris: 295kr

Mandelallergi innebär att kroppen reagerar vid intag av mandlar. Det kan också uppstå korsreaktioner mot andra närbesläktade stenfrukter som aprikos, körsbär, och persika hos mandelallergiker. De som har björkpollenallergi kan få korsreaktion mot mandlar.

 

Mandelallergitest nötallergi mandel mandelnöt tål ej allergi intolerans sensibilitet histaminMandelallergitest blodprov på Smolab

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Remissens giltighetstid

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och beställningsdatum.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av:

Blodprovspaket

Levertest

Pris: 295kr

Levern är ett viktigt organ med många olika funktioner, bland annat renar det blodet från slaggprodukter.

Testet är för dig som vill få reda på hur din lever mår, och hur den kan ha påverkats av dina livsstilsvanor som kost, läkemedelsanvändning, alkoholkonsumtion och rökning.

 

Levertest leverprov test blodprov Smolab ASAT ALAT uppföljning leverLeverprov levertest Smolab

Njurtest

Pris: 345kr

Njurarna står för kroppens urinproduktion och renar samtidigt kroppen från slaggprodukter och främmande ämnen som utsöndras via urinen. Andra uppgifter för njurarna är hormonbildning, blodtrycksreglering, aktivering av D-vitamin och stimulation av erytrocytbildning.

 

När njurarna inte fungerar som de ska kan det leda till olika följdkomplikationer. Ta reda på dina njurars funktion med detta testet.

 

Njurtest njurproverNjurtest njurprover testa njurarna med blodprov på Smolab

Enskilda blodprover

ASAT

Pris: 195kr

Aspartataminotransferas (ASAT) är ett enzym som förekommer framförallt i lever, hjärta och skelettmuskler. När vävnaden eller organet skadas läcker ASAT ut i blodomloppet. Höga ASAT-värden är alltså ett tecken på ohälsa.

 

ASAT-testet kan göras samtidigt som ett test för alaninaminotransferas (ALAT), eftersom det kan hjälpa till att avgöra om levern eller något annat organ har skadats samt huruvida alkoholmissbruk har varit en orsak till leverskadan.

 

ASAT test blodprovASAT blodprov Smolab leverprov

ALAT

Pris: 195kr

Alaninaminotransferas (ALAT) är ett enzym som finns i cytoplasman hos leverceller och i blodet.

 

Testet tas för att utvärdera leverns tillstånd och för att identifiera eventuella leversjukdomar, särskilt hepatit och cirros orsakad av alkohol, droger eller virus, eftersom det ger mycket höga ALAT-värden.

 

ALAT-testet kan göras samtidigt som ett test för aspartataminotransferas (ASAT), eftersom förhållandet mellan dem kan hjälpa till att avgöra om levern eller något annat organ har skadats samt huruvida alkoholmissbruk har varit en orsak till leverskadan.

 

ALAT blodprov lever SmolabALAT test blodprov lever

Natrium

Pris: 195kr

Mineralämnet natrium har en central roll i kroppens salt- och vätskebalans, där det regleras strikt. Minsta avvikelse i natriumbalansen kan tyda på funktionsrubbningar i olika organ. För mycket natrium, exempelvis högt intag av salt, kan leda till högt blodtryck. Det ökar följaktligen risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

 

Provet görs därför vid misstanke om en hjärt- eller njursjukdom samt vid uttorkning.

 

Natrium kan med fördel även kombineras med andra prover som kreatinin- och kaliumprov.

 

Natriumprov natriumtest test blodprov Smolab njurarNatrium blodprov Stockholm Göteborg Eskilstuna Lidköping

Kreatinin

Pris: 195kr

Kreatinin är en biprodukt som bildas när kroppen bryter ned kreatinfosfat, som är en energireserv för musklerna. För att bli av med kreatininet måste det filtreras genom njurarna, ut via urinen. Kreatininvärdet i blodet är därför en markör för njurarnas funktion – om värdet är högt indikerar det att njurarnas funktion är nedsatt.

 

Innan du lämnar provet brukar du få sitta ner en stund. Provet tas venöst i armen. Det kan tas när som helst under dygnet.

 

Vid beställning av kreatinin ingår eGFR (glomerulär filtrationshastigheten) som är en beräkning av njurfunktionen utifrån kreatininvärdet.

 

Kreatinin test blodprovKreatinin blodprov testa njurarna njurprov

Kalium

Pris: 195kr

Kaliumtestet är ett av de vanligaste som tas. Det kan exempelvis tas vid misstanke om någon njursjukdom eller högt blodtryck.

 

Kalium har en central roll hos muskel- och nervcellerna, särskilt i hjärtat.  En rubbning i balansen kan därmed orsaka muskel- och hjärtproblem. Vid regelbunden läkemedelsanvändning mot hjärtsjukdom eller högt blodtryck kontrolleras kaliumhalten också. Det beror på att vissa läkemedel kan höja eller sänka kaliumhalten i blodet.

 

Kalium finns i de flesta livsmedel och kaliumbrist är överlag ovanligt.

 

Kalium tas med fördel tillsammans med kreatinin och natrium för att utreda njurproblem.

 

Kaliumprov kaliumtest kalium blodprov test Smolab njurprov njurar njurfunktionkalium blodprov Smolab kaliumtest

Provsvar och läkarkommentar i Smolabjournalen

Provsvaret laddas upp i Smolabs digitala journal så fort laboratoriet har analyserat klart dina prover. Tryggt och säkert med mobilt BankID.

Gå till journalen

Remissens giltighetstid

0 månader

Remissen gäller i 3 månader från och beställningsdatum.

Proverna kan tas på samtliga provtagningsplatser som drivs av: