Vitamin B12

Vitamin B12, även kallad kobalamin, är viktigt för nervsystemets funktion och bildandet av blodkroppar. Det är ett vattenlöslig vitamin som ingår i människokroppens cellmetabolism och DNA-syntesen. Brist kan därför uttrycka sig på samtliga organ i kroppen och leda till trötthet, sämre reflexer, och i värsta fall även megaloblastisk anemi (makrotär blodbrist).

350 kr

BESTÄLL

Följande tester ingår

blod

Vitaminer

Kroppen kan själv inte producera vitamin B12, utan måste få i sig det via kosten. Vissa bakterier i tjocktarmen kan syntetisera B12, dock sker näringsupptaget endast i tunntarmen vilket innebär att animaliska livsmedel som kött, ägg och mjölk är den enda naturliga kostkällan för vitaminet. Vegetarianer bör således vara uppmärksam på intaget av vitamin B12 genom att komplettera med tillskott, alternativt inkludera berikade produkter i kosten.
blod

Vitaminer

Kroppen kan inte producera vitamin B12, utan måste få i sig det via kosten. Veganer bör vara uppmärksam på intaget av vitamin B12 genom att komplettera med tillskott.

Vem passar för Vitamin B12-testet?

Vitamin B12-testet passar dig som vill undersöka om du har en tillräcklig nivå av vitaminet, eller för att se vilken effekt kosten har på dina värden. Testet rekommenderas för dig som äter växtbaserat alternativt en ensidig kost med få livsmedel som innehåller vitamin B12. Som vegan eller vegetarian bör man hålla extra koll på sin vitamin B12-nivå.

Livsmedel rika på Vitamin B12

Vitamin B12 finns framförallt i animaliska produkter, men även i vegetabiliska livsmedel som har berikats med Vitamin B12.

  • Kött, fågel och fisk
  • Mejeriprodukter
  • Berikade veganska och vegetariska produkter

När får jag svar på Vitamin B12-testet?

Provsvaret blir oftast färdiganalyserat inom ett dygn. Läkarkommentaren kommer efter provsvaren. Både läkarkommentaren och provsvaren laddas upp i Smolabs digitala journal.