Zinktest

Zink är en mineral som ingår i hundratals enzymer och har därför många funktioner i kroppen: omsättningen av makronutrienterna protein, kolhydrater och fett, samt nukleinsyror och andra vitaminer. Mineralen är en viktig beståndsdel för immunsystemet och för kroppens cellproduktion. Zinkbrist kan ge upphov till försämrad sårläkning, hudförändringar, aptitlöshet och nedsatt immunförsvar.

290 kr

BESTÄLL

Följande tester ingår

blod

Vitaminer

Zinkbrist kan ge upphov till försämrad sårläkning, minskad aptit och nedsatt immunförsvar. Det kan också leda till blodbrist (anemi). Andra förekommande bristsymtom är hudproblem och försämrat smaksinne.
blod

Vitaminer

Zinkbrist kan ge upphov till försämrad sårläkning, hudförändringar, minskad aptit och nedsatt immunförsvar. Det kan också leda till blodbrist (anemi).

Vem passar för Zinktestet?

Zinktestet passar för dig som upplever symtom på zinkbrist och vill utreda om det är orsaken till dina symtom. Det passar också dig som äter en ensidig kost med få livsmedel som innehåller zink. Som vegan eller vegetarian är zink en mineral som man bör ha extra koll på.

Livsmedel rika på zink

Zink finns framförallt i kött, men även i fullkorn och vissa nötter och frön.

  • Kött
  • Mejeri
  • Fullkornsprodukter
  • Musslor
  • Inälvsmat
  • Nötter

Animaliska proteiner underlättar upptaget av zink i tarmen. Många växter innehåller däremot fytater som har en hämmande verkan på zinkupptaget. Därför är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med det livsnödvändiga mineralet om man äter växtbaserat.

När får jag svar på Zinktestet?

Provsvaret blir oftast färdiganalyserat inom några dygn. Läkarkommentaren kommer efter provsvaren. Både läkarkommentaren och provsvaren laddas upp i Smolabs digitala journal.