Ingredienser 2 portioner

1 banan

~1 dl fryst spenat

1 saftigt päron

3 dl sojadryck/havredryck/vatten/äppeljuice/kokosvatten (ev. lättmjölk)

Lite pressad citron eller lime

Köksredskap

Skärbräda

Kökskniv

Decilitermått

Mixer/matberedare/stavmixer

 

God och nyttig grön smoothie

Den gröna smoothien kan se osmaklig ut för många som inte äter grönt ofta, eftersom man förknippar den med att smaka och innehålla mycket grönsaker. Jag tänkte därför dela med mig av ett recept som inte smakar så mycket grönsaker, men som ändå har fördelarna av att innehålla grönt.

 

Spenat i smoothie ger en härlig grön färg på grund av all klorofyll, men det ger inte så mycket smak. Utan smaken kommer framförallt från de andra ingredienserna. Det är därför ett bra sätt att få i sig lite extra näring under dagen.

 

Fördelen med att använda vatten, juice eller växtbaserade drycker istället för mjölk i samband med järnrika livsmedel som bl.a. spenat, är för att järnupptaget hämmas av kalcium i mjölken. För att ytterligare förbättra kroppens upptag av järn kan citron- eller limesaft pressas i smoothien.

 

Självklart kan ännu fler ingredienser tillsättas efter tycke och smak. För en mer mättande smoothie rekommenderar jag att ha i lite avokado, chiafrön, eller havregryn. När du har hällt i alla ingredienser i ett glas eller en mixerkanna är det bara att börja mixa tills det blir flytande.

 

Istället för att dricka smoothien ur ett glas kan du hälla upp det i en skål och toppa den med bär, frukter, nötter och musli - ett matigare och väldigt gott alternativ till frukost, mellanmål eller dessert.

 

Skribent & layout

Christina Ho, näringsfysiolog/nutritionist

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på sociala medier

Facebook

Smolab

Instagram

hejsmolab