Ingredienser

Rapsolja till stekning/fräsning

2 lökar (gul eller röd)

2-3 morötter

400 g krossade tomater

2 dl röda linser

5 dl vatten

2 dl matlagningsgrädde

1 msk valfri buljong

Soja, salt och peppar efter egen preferens

Köksredskap

Skärbräda

Kökskniv

Kastrull

Slev

Matsked

Decilitermått

 

Enkel och god pastasås

Snabbt och enkelt recept som passar utmärkt till vardagen såväl som till den finare middagsbjudningen.

 

Gör så här:

Finhacka lökarna och riv morötterna grovt på en ren skärbräda. Fräs dem tillsammans i kastrull med rapsolja i (de behöver ej få någon färg). Tillsätt sedan krossade tomater och låt det sjuda medan du sköljer linserna. Häll sedan linserna, buljongen och vattnet i såsen och låt det fortsätta sjuda utan lock i ungefär 15 minuter. När linserna har blivit mjuka tillsätt matlagningsgrädde och koka upp i någon minut till. Smaksätt pastasåsen och avnjut med valfri pasta (förslagsvis fullkornspasta) eller annan kolhydratkälla.

Om såsen blir för tjock kan du tillsätta mer vätska, alternativt koka upp och röra om kraftigt om såsen är för lös och vattnig. Känn dig fri att testa dig fram.

 

Skribent & layout

Christina Ho, näringsfysiolog/nutritionist

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på sociala medier

Facebook

Smolab

Instagram

Smolab_se