Vilka tester ingår?

Östrogen / Östradiol

östrogentest östrogen kvinna hormon blodprov östrogenbrist smolab östradiol test utebliven mens fertilitet provtagning

Mät dina östrogennivåer med ett blodprov och undersök om dina hormoner är i balans. Östrogen (östradiol) skyddar dessutom mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska blodtrycket och kolesterolnivåerna.

 

Östrogentest kombineras med fördel med testosterontest och progesterontest.

 

Följande markörer ingår:

Östrogen (östradiol)

Att tänka på

  • Genomför provtagningen innan kl. 10.
  • Undvik p-piller innan provtagningen.
  • Vi rekommenderar att du genomför provtagningen på den 3:e dagen i menscykeln.

Vem passar östrogentestet för?

Östrogentestet passar för dig som upplever symtom och misstänker östrogenbrist och vill undersöka ditt östrogen.

Östrogenbrist och amenorré

Östrogenbrist drabbar framförallt unga kvinnor och kan leda till amenorré (utebliven mens), fertilitetsproblem, ökade infektioner (urinvägsinfektion, svampinfektion, bakterieinfektion), och irritation.

Östrogen är ett steroidhormon, likt D-vitamin och testosteron, som bildas av kolesterol (fett) och lagras i kroppens fettceller. Om man då har lågt kroppsfett finns en ökad risk för östrogenbrist.

Amenorré är ofta ett resultat av östrogenbrist, som i sin tur kan bero på stress, överträning och undervikt. Vid brist på energi eller resurser prioriterar kroppen mer vitala organ för överlevnad. Ägglossningen börjar därför upphöra vid östrogenbrist, vilket leder till att mensen uteblir.

Riskgrupper för amenorré och östrogenbrist är de som går på diet eller bantar, de som äter för lite, har en ätstörning, eller en kostrestriktion, exempelvis lågfettskost, eller vegansk kost. Det är därför viktigt med en näringsrik och balanserad kost som inkluderar nyttiga fettkällor för att undvika östrogenbrist.