Frågor och svar

Varför bör jag göra en hälsokontroll?

För att:

  • Du vill få reda på om dina blodprovsresultat visar på avvikelser som skulle kunna indikera att du har eller riskerar att utveckla vissa sjukdomar.

 

  • Kunna anpassa livsstil, kosthållning, träning och andra bidragande faktorer som kan leda till en förbättrad hälsa med hjälp av blodprovsanalysen. Du ska även kunna följa upp dina värden över tid och se din utveckling.

 

  • Hålla kolla på nivåerna av mineraler och vitaminer i kroppen och se om du får i dig tillräckligt via kosten.

 

  • Ta blodprover i ett proaktivt syfte. Provresultaten kan också användas vid ett husläkarbesök för att besvara eventuella frågeställningar.

Varför kan jag inte bara gå till en vårdcentral eller min husläkare?

Vårdcentralen eller husläkaren har inte som primär uppgift att ge dig alla tester och analyser som du önskar. Din läkare gör istället en egen bedömning om specifika tester och analyser som kan anses vara är relevanta för dig i exempelvis ett visst sjukdomstillstånd. Husläkaren har alltså små möjligheter att tillgodose behovet av att ta blodprover i ett proaktivt syfte.

 

På Smolab kan du däremot själv fritt välja vad du vill testa och få detaljerad information och analys av resultaten inom kort tid. Du slipper även boka tid, utan bara gå till närmsta provtagningsplats precis när det passar dig.

Är Smolab ett fullgott alternativ till vanliga läkarbesök?

Smolab är ett komplement till dina vanliga kontakter med hälso- och sjukvården och ersätter inte vikten av ett vanligt läkarbesök.

 

Våra blodanalyser kan hjälpa till att hitta befintliga sjukdomar och är bra för att i förebyggande syfte upptäcka avvikelsemönster. Det finns dock inga garantier för att du är fullt frisk även om blodproverna ligger inom sina respektive referensvärden. Blodprovsresultaten bör alltid tas i hänsyn till eventuella symtom. Konsultera alltid en läkare vid minsta tecken på ohälsa.

Vem kan beställa en blodanalys hos Smolab?

Vem som helst över 18 år med ett svenskt personnummer kan beställa en blodanalys hos Smolab.

 

Du som är över 18 år och har ett reservnummer kan också beställa hos oss.

 

Är du företagare kan du kontakta info@smolab.se för frågor och assistans med hela beställningen.

Kan jag få rådgivning angående vilka prover som jag rekommenderas?

Ja. Du kan alltid testa dig i vårt quiz eller mejla info@smolab.se, och ställa frågor om blodproverna och deras olika funktioner. Det är dock självklart svårt att ge personliga råd om vilka exakta prover du bör ta för specifika symtom som ej har blivit undersökta av en läkare.

Kan jag byta provtagningsplats?

Ja, det kan du. För att byta provtagningsplats krävs det att du har en outnyttjad remiss på det provtagningsställe som du valde i samband med din beställning. Om du önskar att byta provtagningsplats bör du meddela oss via mail på info@smolab.se, så hjälper vi dig med detta.

 

Tänk på att remisserna gäller på samtliga labb som drivs av samma aktör, det vill säga att en remiss på Unilabs gäller på samtliga Unilabs provtagningsplatser inom samma län. På samma sätt gäller en remiss hos Synlab Medilab på samtliga provtagningsplatser som drivs av Synlab Medilab.

Var är min remiss?

Din remiss skickas digitalt från oss direkt till ditt valda labb, och det är ingen fysisk remiss som du behöver tänka på eller ha med dig till provtagningen. Så fort du har fått ditt bekräftelsemail om att remissen har skickats så kan du gå till provtagningen.

Labbet kan inte hitta min remiss. Vad gör jag nu?

Du har fått ett mail om att remissen har skickats, men när du går till labbet så hittar de inte remissen ändå. Tokigt!

Det kan bero på flera olika saker. Om du har väntat med din provtagning så kan det vara värt att nämna för personalen att remissen är några månader gammal, så kan de söka i sitt system.

Om remissen fortfarande saknar är du välkommen att maila in ditt ärende till vår kundtjänst på info@smolab.se så löser vi detta direkt. Det brukar inte ta mer än några minuter.

Min remiss har gått ut.

Giltighetstiden för blodprovsremissen är 3 månader. Om provtagningen inte har genomförts inom tidsramen förloras denna och återbetalning ges ej.

 

Se våra köpvillkor för mer information.

När kan jag ta blodprovet?

Du kan ta blodprovet hos din valda provtagningsplats när du fått ditt bekräftelsemejl, som vanligtvis endast tar någon minut. Du hittar närmsta provtagningsplats här.

Måste jag fasta inför provtagningen?

Alla rekommendationer om fasta inför provtagningen är frivilliga, men vissa tester ger mer tillförlitliga resultat om du inte har ätit eller druckit på minst 10 timmar.

 

Anledningen till att vi har rekommendationer om fasta är för att matintag kan påverka resultaten. Detta gäller exempelvis blodfettsmarkörerna HDL-kolesterol, LDL-kolesterol och Kolesterol, samt blodsockervärdet Glukos som kan ge ett missvisande resultat om man har ätit innan provtagningen. Det kan då visa falskt för högt blodsocker eller kolesterol.

Vad behöver jag ta med mig till provtagningsplatsen?

Du behöver endast ta med giltig legitimation.

Behöver jag boka tid?

Tidsbokning eller drop-in skiljer sig beroende på vilken provtagningsplats du har valt. De flesta provtagningsställen har drop-in men vissa kräver tidsbokning. Du kan se vad som gäller för din provtagningsplats här.

Hur lång tid tar det att få provsvaren?

De flesta analyser analyseras varje dag och blir tillgängliga för dig direkt – så fort laboratoriet har analyserat klart ett prov så kommer det in i din Smolabjournal.

 

Vissa analyser kan ta lite längre tid än andra, och det kan gå några dagar tills de blir klara.

Jag hittar inte mina provsvar.

Dina provsvar presenteras i din Smolabjournal här. Du loggar in med BankID för att komma åt sidan.

 

När du är inloggad så ska du kunna se din order och en provsvarsknapp bredvid. Klicka på knappen så kommer du till en ny sida där dina provsvar finns.

När får jag läkarkommentaren?

Din läkarkommentar kommer efter att alla dina provsvar har blivit färdiganalyserade. Det kan ta någon dag efter att alla provsvar är klara tills en av våra läkare har hunnit gå igenom dina prover och skrivit en personlig kommentar utifrån dina resultat.

Jag har följdfrågor på läkarkommentaren. Vad händer nu?

Ibland rekommenderas du att uppsöka en läkare för vidare bedömning om testerna visar att det är något som bör utredas vidare. Många tillstånd är multifaktoriella och ibland är det svårt att fastställa diagnoser på bara blodprover. Blodprovstagning är däremot en bra metod att upptäcka sådana avvikelser som kan ligga till grund för vidare utredning.

Om det är något som du undrar över gällande dina provsvar som läkarkommentaren inte har behandlat är du självklart välkommen att höra av dig. Vi skickar vidare dina frågor till våra läkare som återkopplar till dig.

Gäller full sekretess hos Smolab gällande mina provresultat?

Smolab följer samma lagar och regler avseende sekretess som vårdcentraler, husläkare och sjukhus. Du kan läsa mer om våra policys här och här.

Kontakta oss

Bredvid kan du se svaren på de vanligaste frågorna som vi får. Om det inte svarar på din fråga kan du självklart skriva till oss.

info@smolab.se

Har du svårt att välja?

Om du har svårt att välja paket eller inte riktigt vet vilket test som passar dig bäst – gör vårt quiz för att se vilka tester som passar dig bäst.

Gör hälsotestquiz