Vilka tester ingår?

Feces

blod

Avföringsprovet mäter blod i avföringen för att upptäcka eventuell tarmsjukdom. Testet är specifikt framtaget för att upptäcka kolorektalcancer.

 

Följande tester ingår:

Avföringsprov (Hb)

Över hela landet

Du kan beställa avföringsprovet i hela Sverige och utföra testet i lugn och ro hemma.

Hur går ett avföringsprov till?

Du kommer få ett fysiskt provpaket hemskickat till dig där du utför provtagningen självständigt enligt enkla instruktioner.

Det börjar med att du behöver fånga upp lite avföring på ett toalettpapper. Undvik kontaminering av avföringen. Stick sedan in provtagningspinnen på olika ställen i avföringen. Torka därefter av pinnen om avföringsprovet är flytande, förpacka och förvara pinnen enligt instruktionerna.

Avföringsprovet ska sedan skickas tillbaka i ett tillhandahållet returpaket via posten till vårt laboratorium för analys.

När resultatet är färdiganalyserat laddas det upp i Smolabs digitala journal. Logga in i journalen med mobilt BankID här.

Att tänka på

Utför ej provtagningen om du har blödningar, exempelvis mens, och blödande hemorrojder. Det beror på att blödningarna kan ge missvisande resultat. Vänta istället tills mensen är över, eller tills hemorrojderna har slutat blöda.